2021
MÚSICA I VERSOS (CAVALCADA VIRTUAL PEL COVID-19)
MÚSICA I VERSOS (CAVALCADA VIRTUAL PEL COVID-19)
La sisena edició de la Cavalcada de les Magues de gener, fou virtual. Una expressió cívica i festiva, destinada a les xiquetes i xiquets, que es desenvolupà en diferit per la crisi sanitària generada pel Covid-19, la qual impedí que es duguera a terme als carrers de València.
Les dones que encarnaregn a les Magues de gener en aquesta edició foren la periodista i exdiputada, Llum Quiñonero (Llibertat), que repetí i donà continuïtat a aquesta iniciativa; la regidora delegada d'Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Pobles de València i Espai Públic de l'Ajuntament de València, Lucia Beamud (Igualtat); i la fotògrafa i activista, Concha Martínez (Fraternitat-Sororitat).
Les Magues de gener feren una crida a l'esperança i l'alegria en temps molt difícils i convidaren a participar a les famílies en una edició especial marcada pel coronavirus, pandèmia que ha posat de manifest la responsabilitat, la solidaritat i l'empatia de la qual han fet gala els xiquets en relació amb els seus pares, avis i companys.
Les magues enviaren cartes per correu electrònic als xiquets que vulgueren rebre el seu missatge, que adjuntarà un retallable de papiroflèxia; gravaren vídeos amb les seues varetes màgiques rematades amb un cor que es publicaren en les xarxes socials (@maguesdegener); i es difongueren els discursos que anaven a pronunciar al balcó de l'ajuntament de València. Estigueren acompanyades de la figura del Caparrut (Joanvi Cubedo), que compartí diversos poemes infantils.
S'han publicat els llibres Cançons laiques 1 i 2 que inclouen dos discos amb diverses cançons infantils gravades expressament per a la Festa de la Infantesa que també es donaren a conéixer en Facebook, Twitter i Instagram. En aquests enregistraments participen un total de 15 poetes de la talla de Marc Granell, Isabel Garcia Canet, Mercé Viana, Francesc Mompó, Marisol González Felip, Isabel Robles, Jaume Pérez-Montaner...; i compositors com Ramón Ahulló i Germà, Ferran Aleixandre, Gabriel Benavides i Miquel Juan, entre altres. Les obres han estat interpretades pel Grup Instrumental Giner, Grup de Cambra Marxant i la colla de dolçaines i tabals del Micalet.
A la presentació de les magues actuà l'acordionista francesa Clara Moreau, que interpretà unes cançons. Substituirà a l'actuació musical que tradicionalment es fa al balcó de l'ajuntament de València. A més, es va realitzar una exposició retrospectiva, comissariada per Cristina Escrivà i Francesc Piera, amb fotografies, il·lustracions, partitures i personatges dels 5 anys de la Festa de la Infantesa.
Fer front al Covid-19
Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet (l'entitat en eixe moment més implicada en l'organització de la festa), manifestà que “hem apostat per fer front al Covid-19 impulsant diverses activitats online adaptades a la situació”. Pardiñas assegurà que “el nostre objectiu és que les cartes i els missatges de les Magues de Gener, les cançons i els vídeos donen una alegria a les xiquetes i xiquets en els inicis d'un 2021 esperançador”.
Per la seua part, Cristina Escrivà, coordinadora del projecte i presidenta de l'Associació Cultural Institut Obrer, destacà “la importància de donar continuïtat a un projecte que reivindica el paper protagonista de la dona i el de la infància en la societat valenciana”.