El nostre projecte

La Festa de la Infantesa és una celebració cultural que engloba una sèrie d'activitats inclusives i educatives per a xiquets i xiquetes, des de l'any 2015. Des dels tallers creatius fins a les xarrades informatives, el projecte busca fomentar la participació activa i l'expressió artística.

A més, culmina amb la Cavalcada de les Magues de gener, un esdeveniment que convida a tota la comunitat a participar i celebrar junts el solstici d'hivern. Ho celebrem el segon diumenge de l'any. Organitzada des de la societat civil, de manera assembleària, es tracta d'una cavalcada on destaquen agrupacions tradicionals de música i dansa. Cada any para l'atenció en un tema d'interés social, com "l'aigua és màgia", "som diversitat" o "salvem el planeta".

A les diverses edicions de la cavalcada hem repartit obsequis relacionats amb el lema de la festa, com per exemple: llibres de poemes infantils, fruita, llavors, joguets de materials reciclats...

Carecterístiques i objectius

La Festa de la infantesa posseeix les següents característiques clau:

Els objectius principals són:

Motivació i a qui va dirigit

Aquesta festa batega amb la passió de preservar les nostres arrels i celebrar les tradicions que fan única la rica cultura del País Valencià. L'essència del nostre impuls radica en la convicció que els xiquets i xiquetes són els guardians del nostre llegat cultural. Volem oferir-los una oportunitat enriquidora, proporcionant-los accés a activitats artístiques i culturals que els inspiren i els connecten amb la realitat del món.

Més enllà, aquest projecte està concebut com una invitació oberta a les famílies i a la comunitat en general. La nostra motivació és teixir una xarxa de connexions humanes, creant un espai on tothom puga compartir, aprendre i créixer junts. Estem compromesos a construir una comunitat unida per l'amor a la cultura i la seua transmissió a les futures generacions. Amb aquest projecte, aspirem a catalitzar una experiència que transcendisca el present i perdure com un llegat per al futur.

Compromís social

Volem fomentar la participació ciutadana i el respecte a la diversitat. A través de tallers, xarrades i activitats inclusives, aspirem a educar les futures generacions en la importància de la llibertat, la igualtat i la fraternitat-sororitat. Així, construirem una societat més justa i equitativa per a tots, donant veu als xiquets i xiquetes de València.

Experiència prèvia

L'organització de la Festa de la Infantesa té una rica experiència acumulada al llarg dels anys en la realització d'activitats culturals i educatives. Celebrem la Cavalcada de les Magues de gener des de gener de l'any 2016, i som considerada festa tradicional per l'Ajuntament de València. L'equip està format per professionals en àmbits com la pedagogia, la música, la dansa, l'espectacle, l'organització d'esdeveniments, els reptes socials, la memòria històrica o l'ecologia. Comptem amb experts en creativitat, docència i logística. La combinació d'experiència i passió ens permet oferir una experiència única i enriquidora per a tots els participants.

Més de 30 col·lectius, formen la Festa de la infantesa, que pren les decisions de manera assembleària. Si vols apuntar a la teua associació, o col·laborar individualment, sereu benvingudes! Escriu-nos un correu a festadelainfantesa@gmail.com

Col·lectius de l'any 2024, per ordre alfabètic:

Recollim la història

Amb la denominació de Festa de la infantesa, hem recuperat i actualitzat l'anomenada "Fiesta del Niño" de l’any 1936, que va ser organitzada pel govern de la Segona República, amb la col•laboració de les organitzacions del Front Popular i la societat civil valenciana. Es volia obsequiar i alegrar als milers de xiquetes i xiquets refugiats que venien fugint del perill de la guerra. Una altra forma de viure el Nadal va ser possible, celebrant el solstici d'hivern. La festa va concloure el 13 de gener de 1937 amb una cavalcada que va recórrer els carrers de la ciutat omplint-los de vida i color.

Amb eixe esperit acollidor, pacifista i solidari, les Magues de gener Llibertat, Igualtat i Fraternitat-Sororitat— apleguen cada any a València, actualitzant la festa al segle XXI.