2023
SALVEM EL PLANETA
SALVEM EL PLANETA
La Cavalcada de les Magues de gener 2023 va omplir els carrers de València en la seua vuitena edició. Aquest punt final de la Festa de la infantesa suposà la consolidació d’una celebració alternativa pel solstici d’hivern, organitzada des de la societat civil valenciana.
Amb un gran èxit de convocatòria, el públic que es plantà a les voreres dels carrers de la Pau i Sant Vicent gaudí de la col·laboració solidària i altruista de més 550 persones de 40 agrupacions, com muixerangues, gegants i cabuts, colles, corals, batucades, grups de dansa, professionals del circ o diferents associacions culturals. L’actuació de Pau Alabajos —amb “Utòpics, idealistes, ingenus”— donà pas a les Magues de gener.
En els seus discursos, ens parlaren dels ideals que representen. La maga Llibertat va fer un crit “per la pau de tots els pobles”; Igualtat va declarar que el seu desig és que tot el món “tinga les mateixes oportunitats, les mateixes condicions i els mateixos drets”, mentre que Fraternitat-Sororitat declarà que “oferir la nostra mà a qui necessite ajuda i exercir la tolerància ens enriqueix”. S’acomiadaren amb el crit de “Felicitat, pau i cultura”, amb la companyia de l’alcalde de València, Joan Ribó. L'any 2023 les magues foren Maria Colomer —actriu, pedagoga teatral i directora—; Àngela Escribano —formadora en prevenció de violència de gènere— i Irina Yellows —poeta, pedagoga i orientadora educativa.
Aquesta Cavalcada suposà el retorn al recorregut habitual, després dels dos anys en els quals s’hagué d’adaptar per la pandèmia. Des dels primers colps de la percussió de les batucades al Parterre, a la muixeranga conjunta sota el balcó de l’Ajuntament, tot fou un seguit de música i ritme. Hi hagué lloc també per a les arts escèniques, amb un grup de pallasses i altre que recità poemes infantils d’autors i autores valencianes. Les manifestacions artístiques tradicionals són un dels punts forts d’aquesta festa, on a més de les muixerangues s’han fet fortes les colles de dolçaina i tabal, les corals i els grups de danses valencianes i internacionals. El lema “Salvem el planeta” fou enarbrat per un grup de sufragistes, així com per les associacions de bicicletes, escoles i ludoteques participants.
Al llarg de la cavalcada es repartiren diferents obsequis i records, com els contes “Matilde Salvador. Una vida musical”, llibretes fetes a mà per Paco Duart, roses de paper de Francesc López, punts de llibre, polseres, caramels i xapes de la Festa de la infantesa.
Il·lusió i treball
Cristina Escrivà, coordinadora del projecte, destacà “la il·lusió que es desprén de totes les persones participants, que tenien tantes ganes de tornar a actuar als carrers”. Una festa que “té com a precedent històric el corpus o secció infantil de la celebrada pel Ministeri d'Instrucció Pública i Belles Arts en 1937 per a les xiquetes i xiquets refugiats i evacuats per la guerra”.
Per altra part, Tonetxo Pardiñas, representant de l'organització, celebrà que la cavalcada “millora encara més any rere any”, i tot el que ha avançat d'ençà que en 2015 es plantejaren la idea fins hui en dia. Ha agraït la seua feina a totes les persones que hi ha darrere de la festa: “a les agrupacions que ixen, per suposat, però també a altres que es queden en un segon pla, fent tasques d’organització i logística”.
Agrupacions
La Cavalcada tornà a ser un nexe de les tradicions valencianes, i comptà amb la Jove Muixeranga, la Muixeranga de Sueca, la Muixeranga de la Vall d'Albaida, la Muixeranga la Socarrà de Xàtiva, la Muixeranga de València i la Muixeranga la Plana de Castelló. Els carrers vibraren amb les colles de dolçaina i tabal, com l’Associació de Música Tradicional Pepe Palau de Foios, Estrela Roja, El Tudell, Pignatelli, El Micalet, Arrancapins, La Llavor d’Almenara, Els Bastonots de Picassent, Tabalaina de Sueca, Buf-Alí i Gatzara. També la tarota i la percussió de “Dos Quinzets”. El sostre ho marcaren els gegants de Benimaclet —Moro Maclet, Tirant i Cleta—, els gegants de l’Associació Veïnal de Patraix —Baró de Patraix i Amparito la Palletera, acompanyats dels cabuts Dibuixant Manuel Gago i la Beata— i el gegant de la Falla d’Arrancapins, acompanyats de música de tabalet i dolçaina. Eixiren també els dracs i els cabuts de la Societat Coral el Micalet. L’Escola de Danses de la Ribera va fer aplaudir a la gent al ritme dels seus balls, i membres de TotArt recitaren poemes d’autors i autores valencianes.
La coral feminista “Dona Veu” canvià la lletra a cançons infantils populars del segle passat, per actualitzar-les amb missatges del segle XXI. Escola Valenciana i la CAPPEPV repartiren banderins. Les Sufragistes portaren el lema de la Cavalcada: Salvem el planeta. Altres grups, com la ludoteca de Manises o el grup d’Amics de les Bicicletes Clàssiques i Soterranya, recolzaran eixe missatge ecològic. Una de les novetats d'aquesta edició foren les dones pallasses Clownmando Pi, professionals del circ que duran somriures als xiquets i xiquetes.
El punt internacional va vindre de l’Associació Cultural Jarit, qui aportarà el Grup “Asociación de Comparsas Carnavaleras del Oriente Boliviano”, i de la Capoeira Fills d’Angola. Obrí la cavalcada la percussió, des de les 11h, amb Rebombori Batukada i la batukada Cucs de Velluters.
A més, altres entitats col·laboraen en la seua coordinació, com la Societat Coral el Micalet, l’Associació Cultural Institut Obrer, la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, CCOO-PV, Intersindical o Moradores Cultura.
Activitats culturals
En aquesta edició, la Festa de la infantesa destacà el seu vessant més artístic i literari. Va començar amb la inauguració de l’exposició “Dones il·lustrades”, d’Àfrica Abril, i en companyia de l’AELC, d'un recital sota el lema de la cavalcada: “Salvem el planeta”. La III Mostra d’Art: “Poesia i il·lustració”, s'enfocà a propostes que barrejaren les dues disciplines. També hi ha hagué espai per a la memòria, amb la projecció del documental “Morir tranquil·la. Bebés i mares furtades a terres valencianes”. S’inaugurà l’exposició “Matilde Salvador. Una vida musical”, tenint com a fil conductor el llibre que es va repartir durant la Cavalcada de les Magues de Gener 2022, amb il·lustracions del dissenyador Román Sánchez. Comptà, gràcies a l'Institut Valencià de Cultura i altres entitats, amb material original d’aquesta compositora i pintora castellonenca.
Així, la música estigué molt present en aquesta festa, amb la presentació del llibre “Música i versos a l’escola”, que es va fer arribar als centres educatius del barri, i a tots aquells que ho sol·licitaren. Aquesta publicació, que conté un CD amb les gravacions, comptà amb les partitures de Gabriel Benavides, Francisco Javier González Arnal i el grup Klimt; i amb els textos d’Alba Fluixà, Roser Furió, Marc Granell, Encarna Sant-Celoni i Víctor Benavides. Les cançons, interpretades per Mireia Pardiñas, el Grup de Cambra Marxant i Klimt València, es feren públiques al llarg dels mesos de desembre i gener a les xarxes de la Festa de la infantesa (@maguesdegener).