Ho farà el diumenge 14 de gener, amb més de 30 agrupacions voluntàries confirmades sota el lema “l’aigua és màgia”
S’ha organitzat una campanya de micromecenatge per financiar, entre altres, llibres de poemes per tots els xiquets i les xiquetes presents a la cavalcada
València, 23 de desembre de 2023
Amb el lema "l'aigua és màgia", la Festa de la infantesa celebra el solstici d'hivern amb diverses activitats per a grans i menuts. Culminarà amb la ja esperada Cavalcada de les Magues de gener el proper 14 de gener. Aquesta celebració promet inspirar i connectar a través de la cultura i la tradició, així com fomentar la participació activa i l'expressió artística entre els ciutadans i ciutadanes més joves.
Enguany, a la Cavalcada destacaran les agrupacions tradicionals de música i dansa, centrant-se en la consideració de l'aigua com a dret universal i la gestió que s'està fent d'eixe recurs. Les dolçaines, els tabals, les muixerangues, els gegants i els cabuts, les dansades, les batucades, els grups d’animació i circ… acompanyaran a les tres Magues de gener, que representen la Llibertat, la Igualtat i la FraternitatSororitat. Durant l'esdeveniment es repartiran obsequis, incloent un llibre de poemes vinculat als valors universals promoguts per la festa.
Perquè les persones interessades puguen col·laborar econòmicament en l’edició d’eixe poemari i en altres aspectes de la festivitat, s’ha fet públic un micromecenatge amb moltes recompenses per qui participe, en la direcció: goteo.cc/cavalcada. El projecte ja ha assolit el 85% de la xifra desitjada, a una setmana de la finalització de la primera fase.
En declaracions d’una de les organitzadores, Beatriu Cardona —representant d’Intersindical Valenciana— “el projecte batega amb la passió de preservar les nostres arrels i celebrar les tradicions que fan única la rica cultura del País Valencià, des d’una perspectiva feminista i inclusiva”. A més, afegeix, els objectius són “fomentar la participació ciutadana i el respecte a la diversitat”. Una de les impulsores de l’activitat —i presidenta de l’Associació Cultural Institut Obrer—, Cristina Escrivà, diu que “aspirem a educar les futures generacions en la importància de la llibertat, la igualtat i la fraternitat-sororitat. L'essència radica en la convicció que els xiquets i xiquetes són els guardians del nostre llegat cultural. Volem oferir-los una oportunitat enriquidora, proporcionant-los accés a activitats artístiques i culturals que els inspiren i els connecten amb la realitat del món”.
La Cavalcada, part final de la Festa de la infantesa, es va recuperar en gener de l'any 2016, i és considerada festa tradicional per l'Ajuntament de València. Està concebuda com una invitació oberta a les famílies i a la comunitat en general. La seua motivació és teixir una xarxa de connexions humanes, creant un espai on tothom puga compartir, aprendre i créixer. “Estem compromesos a construir una comunitat unida per l'amor a la cultura i la seua transmissió a les futures generacions. Amb aquest projecte, aspirem a catalitzar una experiència que recupere el seu esperit republicà i solidari que transcendisca el present i perdure com un llegat per al futur fomentant els valors de la Memòria Democràtica, els Drets Humans i el laicisme festiu”, declara Àngel González, president de la CAMDE-PV, altra de les entitats organitzadores.
Convocatòria roda de premsa
S'ha convidat a tots els mitjans de comunicació a una roda de premsa on es tractaran tots el detalls de la celebració de la Festa de la infantesa, que ja compleix la seua novena edició. Tindrà lloc el pròxim dia 27 de desembre a les 11 hores, en el restaurant Secret al carrer Sant Martí, Núm. 11 de València. Les tres dones que encarnaran enguany a les Magues de gener, Llibertat, Igualtat i Fraternitat-Sororitat s'anunciaran i es presentaran.
També s'explicarà que enguany s'ha comptat amb l'extensió de la Festa a altres localitats com Alacant i Altafulla (Tarragona).
Calendari d’activitats
A Sala d’Exposicions de la S. C. el Micalet, tot i que enguany no forma part de la Cavalcada, coincidirà un cicle especial amb el mateix lema que la Festa de la Infantesa: “l’aigua és màgia”, format per tres exposicions. Ja s’ha pogut gaudir de "Entre mar i cel", l’exposició de Maria José del Amo de pintures inspirades en la marjal i el Saler —fins al 3 de desembre—. Ara és el torn de la fotografia amb “Les fases del cultiu de l'arròs”, un projecte de Victòria Gutiérrez, que comptarà amb la presència dels mateixos llauradors —del 5 de desembre al 15 de gener—. La tercera exposició es tracta de la IV Mostra d'Art —del 16 de gener al 19 de febrer—.
Per participar a la mateixa, es poden enviar propostes fins al 31 de desembre. Les bases es poden consultar a les xarxes socials de la Festa de la infantesa (@maguesdegener).
El dimarts 19 de desembre, dins d’un especial “A la llengua de València” —uns dels cicles literaris ja veterans de la ciutat— es va realitzar la lectura col·lectiva del llibre "Vols llegir un poema per a la infància?", que es vol repartir a la Cavalcada de les Magues de gener. Comptà amb la presència d’algunes de les plomes més importants de la literatura valenciana, com Marc Granell o Isabel Robles.
Organitzacions de la Cavalcada de les Magues de Gener
L'equip té una rica experiència acumulada al llarg dels anys en la realització d'activitats culturals i educatives. Està format per professionals en àmbits com la cultura, l'educació i l'organització d'esdeveniments. Compten amb experts en creativitat, docència i logística. A hores d’ara hi ha molts col·lectius confirmats, que a més estan ajudant a la seua organització, entre altres: Colla Pignatelli, Colla Buf-Alí, CAPPEPV i Escola Valenciana, Jove Muixeranga de València, Colla Estrela Roja, Muixeranga La Socarrà de Xàtiva, Associació Cultural Institut Obrer, CAMDE-PV, Intersindical Valenciana, Comissions Obreres P. V. , Esquerra Unida P.V. Acció Cultural P. V.,Dos Quinzets, Dones sufragistes, Cor Dona Veu, Fundació Salvador Seguí, Moradores Cultura, El Tudell, La Llavor dolçaina i tabal d'Almenara, Iaioflautes, Soterranya, Muixeranga de Sueca, Gatzara, Falla Arrancapins, Bicis Clàssiques, Rebombori batukada, Colla Pepe Palau, Plataforma 14 de abril por la III República, Muixeranga de La Vall d'Albaida, Jarit, Colla els Bastonots de Picassent i la Colla de Dolçaines i Tabals Consolat de Mar o Clownmando Pi (a data de hui, les noves incorporacions es podran consultar a l'apartat Equip).
DOCUMENTACIÓ
– Micromecenatge
https://ca.goteo.org/project/cavalcada-de-les-magues-de-gener
– Xarxes Socials
https://www.facebook.com/maguesdegener/
https://www.instagram.com/maguesdegener/
https://twitter.com/maguesdegener
MÉS INFORMACIÓ I CONTACTES
– Comunicació
festadelainfantesa@gmail.com